Piriformis Syndroom

Algemene informatie over het Piriformis Syndroom

Het piriformis syndroom is een zeldzame aandoening.
De heupzenuw wordt gecomprimeerd door de piriformis spier en dat veroorzaakt klachten.
Deze spier loopt tussen het bovenbeen en het heupbeen.
Er zijn verschillende oorzaken bekend over het piriformis syndroom, per persoon kunnen deze oorzaken natuurlijk verschillen, het is ook afhankelijk van de dagelijkse bezigheden.
De meest voorkomende oorzaken zijn zittend werk voor een lange tijd, repeterende bewegingen naar voren, running, mountainbiken, een trauma of door de spier teveel te gebruiken.
De pijn begint in de billen en kan dan uit gaan stralen naar het been, dit gebeurt vaak langs de achterkant van de dijen, de kuit en de voet.
Je kunt last krijgen van tintelingen, gevoelloosheid en van een zwakte.
Ook een brandend gevoel hoort bij de symptomen van het piriformis syndroom.
De pijn in de heupzenuw wordt vaak erger als je gaat zitten of als je activiteiten uit gaat voeren die drukken tegen de piriformis heupzenuw, denk maar eens aan hardlopen en fietsen.
Het gaat over het algemeen niet samen met pijn in de rug, maar het is wel mogelijk.

De diagnose van het piriformis syndroom

Er wordt altijd lichamelijk onderzoek verricht om vast te stellen of dat iemand last heeft van het piriformis syndroom.
Er kan ook gekozen worden voor een MRI onderzoek, ook een combinatie kan worden gedaan om zekerheid van zaken te krijgen.
Als je deze diagnose krijgt dan kun je met ijs gaan koelen, je moet bepaalde activiteiten gaan vermijden en je moet er voor gaan zorgen dat de ontsteking af gaat nemen.
Veel rusten is vaak een goede oplossing, je moet wel wat bewegen, maar niet teveel want je lichaam moet natuurlijk wel de kans krijgen om te herstellen.