Korsakov Syndroom

Uitleg over het Korsakov Syndroom

Het Korsakov syndroom is ook wel bekend onder de naam ziekte van Korsakov.
Het gaat hierbij over een blijvende geheugenstoornis, deze wordt vaak veroorzaakt door langdurig en overmatig alcoholgebruik, dit gaat dan weer samen, veroorzaakt, een vitamine B1 tekort.
De kenmerken hierbij zijn desoriëntatie, voornamelijk als het gaat over tijd en je kunt stoornissen hebben bij het korte termijn geheugen en confabulaties. Dit laatste is het overdrijven van gebeurtenissen of het verzinnen van verhalen.
De symptomen die bij het Korsakov syndroom horen zijn overduidelijk: geheugenstoornissen, confabulaties (deze kunnen afnemen in de loop van de tijd, hoeft niet altijd) en de vervlakking van de gevoelsbeleving en zelfoverschatting.

Begeleiding voor Korsakov syndroom

De begeleiding is bij het Korsakov syndroom van groot belang voor de mensen die dit syndroom krijgen.
Iemand kan namelijk van de een op de andere dag ineens ernstige beperkingen hebben.
De cognitieve functies kunnen intact blijven, maar ook de vaardigheden die hierbij horen laten aan de buitenwereld zien dat deze mensen zich vaak een stuk vaardiger kunnen presenteren dan zij in werkelijkheid zijn.
De intelligentie loopt namelijk geen of weinig schade op bij het Korsakov syndroom.
In Nederland wordt er veel woonbegeleiding en zorgbegeleiding geboden aan deze mensen, onder andere door GGZ instellingen en door verpleeghuizen.
Er worden ook behandelprogramma’s aangeboden door gespecialiseerde instellingen.
Ook voor de familie is begeleiding vaak noodzakelijk, ze zien ook wat iemand ineens niet meer kan en wat die persoon dan in moet leveren, dit kan een lastige en vaak ook emotionele opgave zijn.
Een goede begeleiding is daarom ontzettend belangrijk bij het Korsakov syndroom, maar er zijn genoeg mensen die hier begeleiding in kunnen bieden om het leven voor de patiënt en voor de familie een stuk aangenamer te maken.