Cushing Syndroom

Algemene informatie over het Cushing Syndroom

Het Cushing syndroom is een verzameling van klinische symptomen en tekens, deze worden veroorzaakt door een te hoog cortisolgehalte in je bloed.
Het kan een gevolg zijn van medicijnen waar corticosteroïden in zitten.
Het is belangrijk om te weten dat Cortisol een hormoon is, dit wordt gemaakt in de bijnieren, dan wordt het aangestuurd vanuit de hypofyse.
Men noemt het ook wel een stresshormoon, het komt namelijk vrij bij geestelijke of lichamelijke stress.
Dit hormoon kan eiwitten in de spieren afbreken, dan komt er glucose vrij en dan krijg je bij stress de nodige energie.
Maar ook in de stofwisseling speelt het een rol, namelijk bij de koolhydraathuishouding, de eiwitomzetting en bij de vetstofwisseling.

Symptomen Cushing syndroom

De symptomen van het Cushing syndroom zijn bekend, er is namelijk een typische vetverdeling, het is mogelijk dat er sprake is van enige kilo’s gewichtstoename. Je kunt een rond, opgeblazen gelaat krijgen, er is vaak sprake van een bisonnek (een bochel van vet hoog op je rug), de huid wordt steeds dunner, je krijgt striae op je buik en op je billen, je kunt snel moe zijn, je kunt last hebben van slaapproblemen en de haren worden vaak brokkelig en dunner. Ook de spieren worden dunner en de spierkracht wordt minder.
Je moet vaak naar de wc en in het bloed is te zien dat er een te hoog cortisol is.
Je kunt ook last hebben van overmatige acne.
Bij vrouwen kan er ook sprake zijn van verminderde vruchtbaarheid en bij mannen kan dit syndroom ook gepaard gaan met minder zin in seks en impotentie.

Oorzaken van het Cushing syndroom

Er zijn verschillende oorzaken te noemen voor het Cushing syndroom, maar de werkelijke oorzaak moet door de arts worden onderzocht en kan van persoon tot persoon verschillen.
Er kan sprake zijn van een goedaardige tumor adenoom in de hypofyse, de bijnier kan een oorzaak zijn maar ook het iatrogeen kan een oorzaak zijn.
Andere oorzaken kunnen zijn de hogere hersencentra (een zware depressie), een tumor buiten de hypofyse en een hypothalamus.
Er is altijd nader onderzoek noodzakelijk om vast te stellen of dat iemand het Cushing syndroom heeft of niet.
De arts zal dat doen op basis van de klachten en zal dan kijken wat de mogelijke behandelmethoden zijn.