Compartiment Syndroom

Uitleg over het Compartiment Syndroom

Het compartiment syndroom is een syndroom waarbij gesproken wordt over een verstoring van de bloedtoevoer door zwelling binnen een compartiment.
Vaak gaat het over een ledemaat, het gaat over een zwelling in het lichaam dat acute medische zorg nodig heeft.
De zwelling komt vaak door een ontsteking, dit kan komen door bijvoorbeeld een operatie of door een beschadiging in het compartiment.
Het probleem hierbij is dat de zwelling nergens naar toe kan. Het wordt door het onrekbaar bindweefsel onmogelijk om de zwelling meer plaats te geven.
Er ontstaat een bloeding of nog meer zwelling en de druk wordt verhoogd met nog meer pijn als gevolg.
De bloedtoevoer moet worden hersteld en wanneer dat niet gebeurt kunnen er beschadigingen door het zuurstoftekort op gaan treden.
Je zou hierbij kunnen denken aan het uitvallen van zenuwen en een verschrompeling en het afsterven van de spieren.

De symptomen van het Compartiment syndroom

De symptomen van het compartiment syndroom zijn duidelijk, vaak wordt er gesproken over de vijf P’s, pijn, paresthesieën ( stoornis van het gevoel, jeuk en kriebels, slapend been bijvoorbeeld), pallor (bleekheid), polsloosheid en paralyse (verlamming, dit komt vaak in een later stadium voor).
Het is belangrijk als duidelijk is dat je aan het compartiment syndroom lijdt, dat je hiervoor behandeld wordt.
Je moet hiermee meteen naar het ziekenhuis gaan, de dokter kan dan het verband of gips verwijderen of hij moet een traumachirurg of een vaatchirurg bellen, afhankelijk van de aandoening.
Snel handelen is van groot belang bij het compartiment syndroom, anders kunnen zenuwen en spieren af gaan sterven en dan kunnen ze niet meer worden gebruikt.
Adequaat en snel behandelen is daarom van groot belang.
Je moet niet zelf gaan dokteren, de artsen hebben hier ervaring mee en kunnen kijken wat er is aangetast en wat er nog te redden is, wanneer hulp laat komt.