Carpaal tunnel syndroom

Wat is Carpaal tunnel syndroom

Als er een zenuw bekneld raakt ter plaatse van de pols dan kan het Carpaal tunnel syndroom ontstaan.
Het betreft dan de zenuw die van de onderarm naar de handpalm loopt en dan gaat via een tunnel die wordt gevormd door de handwortelbeentjes en door een stevig peesblad (deze bevindt zich aan de handpalmzijde van je pols).
De tunnel waar het over gaat, is een tunnel waar ook buigpezen van de vingers doorheen lopen.
De beknelling kan hier niet zomaar ontstaan, dat komt door het bindweefsel en dan neemt de druk in de tunnel toe.

De klachten van het Carpaal tunnel syndroom

Er zijn verschillende klachten bekend als men het Carpaal tunnel syndroom vast wil gaan stellen.
Het is goed om te weten dat de meeste klachten vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomen.
De klachten beginnen vaak met een tintelend en dof gevoel aan de binnenkant van de hand, dit gaat na een tijdje uitstralen naar de eerste drie of vier vingers in de hand.
Het kan ook zijn dat je in alle vingers, dus ook in de pink, een dof gevoel hebt.
Het is ook mogelijk om een uitstralende pijn te hebben naar de binnenzijde van de hand, naar de schouder of naar de bovenarm.
Echter zijn er nog meer klachten die bij het Carpaal tunnel syndroom horen, je kunt hierbij denken aan een prikkelend en pijnlijk gevoel in de vingers en in je hand, je kunt het gevoel hebben, dat de hand opgezwollen is, maar je kunt ook krachtverlies hebben in je hand(en).
Het komt voor dat mensen zomaar ineens dingen uit de handen laten vallen, dit kan een begin zijn van het Carpaal tunnel syndroom.
Het treedt voornamelijk spontaan op.
Het kan zijn dat de klachten erger worden als de hand veel wordt gebruikt.
De activiteiten waar het dan over gaat zijn bijvoorbeeld lezen, wringen, fietsen en autorijden.
De aandoening kan zich voordoen aan een hand, maar ook aan beide handen.
Als je al langere tijd het Carpaal tunnel syndroom hebt, dan kan dit leiden tot krachtverlies in de vingers.
Over het algemeen komen de klachten in de nacht meer voor, mensen worden vaak wakker met pijn in de handen, en ze moeten dan de hand gaan bewegen om de klachten te verminderen.

Diagnose en behandeling

Bij het Carpaal tunnel syndroom kunnen op basis van de klachten de mogelijke aandoeningen worden besproken.
Vaak is aan de hand van de klachten al duidelijk wat het kan zijn (er is in elk geval een vermoeden).
Het kan zijn dat bij lokale druk op de zenuw de klachten toenemen, dan is de kans op het Carpaal tunnel syndroom groter.
Er wordt altijd een spieronderzoek gedaan om goed vast te kunnen stellen of dat het wel of niet over het Carpaal tunnel syndroom gaat.
Een andere naam voor dit onderzoek is EMG, Electro Myo Grafie.
Bij dit onderzoek worden de handzenuwen met stroomstootjes door gemeten en kan er worden gekeken waar je nu daadwerkelijk op reageert.
Bij lichte klachten is het van belang dat activiteiten worden aangepast zodat de klachten af gaan nemen, maar als de klachten erger worden en niet afnemen dan is er mogelijk een ingreep nodig.
Er kan dan worden gedacht aan een klassieke operatie, maar ook aan een kijkoperatie zodat er gekeken kan worden waar het precieze probleem zich voor doet.
De arts zal alleen tot een operatie overgaan als duidelijk is wat er precies aan de hand is, dan is de keuze nog aan jezelf of dat je een operatie wilt overwegen of dat je liever op een andere manier de pijn onder controle wilt krijgen, bijvoorbeeld een spalk (wordt vaak in de nachten gebruikt om de hand te laten rusten).