Alcohol Syndroom

Foetaal Alcohol Syndroom ofwel FAS

Het alcohol syndroom is een andere naam voor het foetaal alcohol syndroom.
Het wordt ook wel afgekort als FAS, het is een aandoening die mensen vanaf de geboorte kunnen hebben.
Dit komt omdat er tijdens de zwangerschap sprake was van een grote opname van alcohol, dit is gebeurd op het moment dat de baby zich in de foetale fase bevindt.
Je kunt het herkennen aan een aantal uiterlijke kenmerken bij de geboorte.
De baby heeft vaak last van een licht tot zwaar ondergewicht, ook zijn er specifieke gezichtskenmerken.
Hierbij kun je denken aan een plat gevormde en korte wipneus, de opening van de oogleden is eerder aan de kleine kant en er is een terugwijkende onderkaak.
Er zijn vaak ook fysieke en mentale problemen, er is een beschadiging of er is letsel aan het centrale zenuwstelsel, de baby heeft last van niet functionerende of beschadigde nieren, hart en of darmen.
En er is vaak sprake van een zware vorm van hyperactiviteit.

Gevolgen van het alcohol syndroom

Bij 70% van de baby’s die het alcohol syndroom heeft gaat het mis, het leidt tot een miskraam.
Vaak is het zo dat een kind na de geboorte slechts een of twee van de symptomen laat zien.
Je kunt zien dat alcohol tijdens de zwangerschap grote gevolgen kan hebben voor een ongeboren kind, zeker als het gaat over het alcohol syndroom.
Kinderen kunnen hier hun hele leven mee geconfronteerd worden, zeker als zij problemen hebben in het centrale zenuwstelsel.
Vermijd alcohol dan ook tijdens de zwangerschap, het kan alleen maar negatieve gevolgen hebben voor het kind en dat wil je natuurlijk niet.
Een kind moet gezond geboren worden, zodat het zo optimaal mogelijk kan starten met de opbouw van een goed leven, wat betreft lichaam en geest.